Snoep uitdelen

De 2 kinderen stoten elkaar blij aan. Er komen toeristen aan! Ze komen vrolijk zwaaiend op ons afgerend. Ze kijken op en toveren een grote lach tevoorschijn. Het is aanstekelijk, ik lach terug. Maar dan komt het: “Sweets! Sweets!" Vanuit het niets komen er nog een aantal kleintjes op ons afgerend. Ze houden hoopvol hun handjes op, terwijl ze de achtervolging inzetten: "Sweets! Gimmie money! Ten dollars!"

Het uitdelen van snoep, ballonnen, pennen, ...  Vele klanten vragen naar onze mening. Het blijft een moeilijk onderwerp, waar geen simpele oplossing voor is.

 

Het is immers niet zo gek dat je op reis iets goeds wilt doen. Dat je iets wilt teruggeven aan de mensen die je onderweg ziet. Je ziet de armoede, mensen wonen in krotten langs de weg, kinderen lopen op blote voeten. Je bedenkt je dat we het eigenlijk best wel goed hebben in Europa.  

Toch kunnen jouw goede bedoelingen wel eens heel anders uitpakken. Door het uitdelen van spullen leren de kinderen dat bedelen loont. Hoe meer het oplevert, hoe meer tijd ze besteden aan bedelen. Zo verdienen ze wat zakgeld, genoeg om niet meer naar school te willen want daar verdien je tenslotte geen geld. En wat is er nu leuker, snoep of huiswerk?

Want wat begint als een lief gebaar leidt uiteindelijk tot ongewenst gedrag: de kinderen vragen steeds meer aan toeristen. Er gaan zelfs verhalen rond van agressie naar reizigers die niks geven. Soms worden de kids zelfs van straat geplukt door bendes die hen gebruiken om voor hen te bedelen. En dat had je vast niet verwacht, en ook niet gewild!

Maar hoe kan je dan wel helpen? Geef geen geld of breng geen spulletjes mee van Europa. Vraag aan de school zelf wat ze nodig hebben en koop het materiaal ter plekke aan, zo steun je tegelijkertijd de lokale winkelier. Maak een begeleide tour naar een lokaal dorp of school, met een plaatselijke gids. Door te boeken bij bepaalde lodges of campsites die 'community based' zijn, proberen wij op deze manier ook bij te dragen aan de lokale gemeenschappen. 

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • YouTube - White Circle

© 2015-2019 Copyright TIVA TRAVELS